bio

Vicky Benítez (1975)

Artista visual, Jardinera  i Professora de dibuix.

Professora de  Secundària amb l’especialitat de Dibuix des de 2017.  Ha treballat 12 anys com a  jardinera fins al 2017. Graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i màster en Producció i Investigació Artística (2013-2015) en la línia Art i Contextos Intermèdia per la UB.

En la seva pràctica artística parteix de la seva experiència professional com a  jardinera per utilitzar els llistats oficials de les plantes exòtiques invasores, investigar els conceptes d’al·lòcton, mala herba, malesa i plaga, i explorar la manera en què l’ésser humà dona aquests noms als éssers vius en funció dels beneficis econòmics que generen.

Va ser seleccionada a la Biennal de Tarragona del 2017, premiada amb un accèssit al I Concurs Internacional de Llibre d’Artista en Homenatge a Joan Brossa (2016), amb una menció d’honor a la IX Biennal d’Art Riudebitlles (2016) i en la convocatòria Can Felipa Arts Visuals del 2015 i resident becada a la fàbrica de creació Fabra i Coats el 2015.

Ha participat a l’exposicions  individuals Narracions de l’Oblit al Portal del Pardo de Vendrell, i Realitats al Centre cívic de Cubelles. 

Ha participat en les exposicions col·lectives: Campament d’exòtiques i invasores #Riu Segre 2023 a cura de Christian Alonso del 4 de març de 2023 al 28 de maig de 2023 al Centre d’Art La Panera. Lleida , El triomf de la por / El triunfo del miedo / Beldurraren garaipena comissariada per María Ozcoidi-Moreno al Pabellón de Mixtos, Ciudadela. Pamplona. Març de 2023. ,El Triomf de la Por–Spam dins del festival SCAN amb La Trastera i Maslow Industries a l’espai El Pàrquing del 26 de novembre de 2022 fins al 14 de gener de 2023, Errant. Itineraris d’Art i pensament. Gósol projecte comissariat per Jesús Vilamajó (del 22 d’abril a l’1 de maig del 2022), Imaginaris multiespècies. L’art de viure en un món de contingència i incertesa projecte comissariat per Christian Alonso (del 3 de febrer al 30 d’abril 2022). Instal·lació del triomf de la por pel MAMT. (Juliol-setembre 2021) Swab Seeds 2020 amb l’Obra col.lectiva El triomf de la por junt amb Maslow industries i La trastera (octubre 2020). L’art en estat d’alarma a la Cumprativa de Llorenç del Penedés (agost 2020).  Polítiques del sól comissariada per Cristian Alonso al centre d’Art Maristany. (desembre 2019- Març 2020). Memòria i reivindicació  comissariada per Ramón Sicart a la Cumprativa de Llorenç (agost 2019). Contacte amb els extraterrestres a la Ruta de l’art de Castelló d’Empúries (octubre de 2019). Santateca al castell de Escornalbou  (juliol 2018). Lliçons de coses a la Casa Barral de Calafell (Maig del 2018). Dona i temps al centre cívic de la Barceloneta comissariada per Clara Tucco (abril 2018). Bipolítiques 2+1+1, a l’EAM, comissariada per Aureli Ruiz (Lleida, novembre 2017); La revolució és una ficció. La ficció és una revolució, a EINA, Espai Barra de Ferro, comissariada per Joan M. Minguet (Barcelona, novembre 2017); El teorema de Maslow #4. Dulce frontera, a Jazar, comissariada per Fermín Díez de Ulzurrun (Navarra, octubre 2017); L’ocupació, al Swab Seed (Barcelona); Biennal de Tarragona de Pintura Tapiró, al MAMT (Tarragona, juliol 2017); De re hominidae, comissariada per Jaume Vidal, a Lo Pati (Amposta, 2017); Out of Time comissariada per Jehan Saleh, a l’Albareh Gallery (Bahrain, 2017); Recomposicions maquíniques comissariada per Christian Alonso, a Can Felipa (2017); Aprenent de Can Felipa, comissariada per Martí Anson, a Can Felipa (2016); I Concurs Internacional de Llibre d’Artista en Homenatge a Joan Brossa a Arts Santa Mònica (2016).

Juntament amb altres artistes va impulsar a l’agost del 2015 a Segur de Calafell la sala d’exposicions autogestionada La Trastera.

Ha participat al bloc de la Fundació Mirò com a col.laboradora en el marc de l’exposició  Beehave i l’obra Mil flors del Pep Vidal.

Ha participat en diferents projectes educatius com les activitats: Cossos d’aigua, terra, clima, carn, sensacions i significats. Passeig pel Delta del Llobregat, activitat lligada a l’exposició Imaginaris Multiespècies. Construint la ciutat multiespècies. Repensar la convivència urbana amb el delta del riu Llobregat, taula rodona a la Capella. Pensar amb l’espècie invasora, Passejada pel Delta del Llobregat, al CCCB. Vides nòmades, afectes mòbils. Taller de construcció d’un jardí de plantes invasores, al centre d’Art Maristany, la creació d’un jardí d’exòtiques i invasores a l’hort ocupat de la Vanguardia, i El dinar de Males herbes a Can Felipa.